SPONSORER

nks_logomi_logo

Turbrev 5.5 fra Åse Britt.

Torbjørn hadde veldig lyst til å komme og besøke oss i Karibien. Det hadde vi også lyst til. Vi ville prøve å komme til Cuba slik at vi kunne møtes der. Torbjørn bestilte billetter til Cuba, men vi rakk ikke så langt, og fant ut at vi får prøve å få ham ned til St. Maarten. Vi har nå erfart, ennå en gang, at det er vanskelig å beregne tiden når vi reiser slik som vi gjør. Det er rundt 650 Nm til østenden av Cuba og mer enn 1100 Nm til Havana fra St. Maarten.
Torbjørn tok med seg kompisen sin Odd Magne Bjella og dro til Cuba. Vi arrangerte en reise for ham til St. Maarten via et norsk reiseselskap. De ville gjerne klare selv, så den ble kansellert. Da Torbjørn kom frem til Cuba var det visst ikke så greit. De angret seg og vi kontaktet Holberg Travel i Bergen igjen. De ordnet en reise for ham på nytt, men klarte ikke å booke reisene fra Cuba via Dominikanske republikk og Puerto Rico til St. Maarten i en bolk. Reisene måtte kjøpes og betales hver for seg. Å booke flyruter der både USA og Cuba er med er ikke så lett.
Vi ventet Torbjørn til St. Maarten på kvelden søndag 5/3-06, I 14 tiden kom den første meldingen:

Utdrag fra Torbjørns sms´er:

Søndag 5. Mars:

”Hei - går ikke så bra. Sitter fast i Santa Domingo. Kommer ikke før i morra. Flyr herfra 1240 direkte til St. Maarten. Tull med passet mitt. Amerikanerne er teit i huet sitt! San Juan ligger i det for... Amerika”

”Sitter i drosje på vei til et hotell. Ringer seinere.”

”Sover litt nå. Har campa på flyplassen i Havanna i natt, men nå har jeg fått seng! Prates! Adios!”

”Bedre stemning nå, fått middag (ordentlig mat her) sitter ved bassenget med en øl.”

Vi satt litt slukøret i båten om kvelden, skulle det være så vanskelig? Torbjørn hadde en god natts søvn på hotell, Direktefly fra Santa Domingo gikk ikke før neste dag, og via USAs øy Puerto Rico fikk han ikke dra. Vi hadde en mistanke om at dette var fordi han kom fra Cuba.

Mandag 6. Mars:

”Hva er adressen der båten ligger? Jeg må ha en adresse å dra til.”

”Det må stå på et papir hvor jeg skal, tror jeg”

”Jeg landa nå”

Kapteinen plukket den nå opplagte turisten med seg. Her ble det stor gjesynsglede, brunost, snus, IFA og gaver til Ragna som hadde fylt 5 år. Bagen til onkel ble betraktelig lettere da han fikk levert fra seg alt som var tatt med fra Norge. Vi kastet loss og dro rundt vestkysten der vi droppet anker utenfor Marigot på den franske delen av St. Martin. Neste dag fikk vi fin seilas over til Anguilla.
Det ble selvfølgelig endel prat om alt styret med immigrasjonsmyndigheter og tull med pass. Torbjørn manglet en underskrift i passet sitt, passet hans er gammelt, og han hadde ikke visum til USA. Det hjalp ikke at han bare var i transit mellom Cuba og St. Maarten! Nei, dette var alvorlige ting, han måtte vente til neste dag på Dominikanske republikk, og så ta direktefly til oss.
Vi hadde tre kjempekoselige dager sammen, Ragna sa da Torbjørn hadde forlatt oss: ”Det var veldig dumt at Onkel Torbjørn måtte dra nå som vi endelig hadde blitt så godt kjent igjen!”
Hjemreisen skulle ikke bli særlig bedre. Jeg våknet av en heftig vind og regnbyge i 5 tiden. Denne varte og rakk og Torbjørn og Ferdinand satte av gårde i jolla ikledd fullt regnutstyr. Ferdinand så ham vel gjennom innsjekkingen og de sa farvel da Torbjørn gikk inn til gaten.
Det var torsdag 9. Februar og hjemreisen skulle gå via San Juan, Puerto Rico - Santa Domingo, Dominikanske Republikk - Havana, Cuba - Paris og så til Oslo.

Første flytur gikk visst fint, men på Puerto Rico begynte kaoset.

Utdrag fra Torbjørns sms´er:

”Tusen takk for meg, det har vært kjempekoselig. Håper dere får fin tur videre! Klem OT.”

”Sitter fast p.g.a. passet igjen! OT skal ikke være i USA han, skal man aldri lære??”

”Tror det ordner seg for snille gutter, får dra videre (unntak) og rekker alle fly.”

”Flyplassen på St. Maarten får 3 000 dollar i bot fordi jeg, OT vart sendt hit (San Juan, Puerto Rico). Amerikanerne er ikke gode i huet sitt! Sitter i avhør enda.”

”Slapp av, jeg drar herfra kl 1200. Rekker fly videre. ”

”HOLD DERE LAAAAAAAAAAAANGT UNNA USA” hi hi

”Mista flyet til Cuba. (Santo Domingo, Dominikanske Republikk) Prøver å finne fly rett hjem til Europa nå.”

”Flight AF 479. Fra Havanna kl 2115. Ikke avbestill Odd Magne sin billett. Kjem kanskje til Paris i kveld. Må bruke billetten derfra da.”

”Slapp av, dette ordner OT”

Er i gaten. Kommer til Madrid, så til Paris. Kosta 599 dollar! Dyreste nachspiel jeg har vært på ”

Jippi! Det lå en general i bagen, kan jeg ta den, Lars?”
Takk for kjempekoselig besøk, onkel Torbjørn! Håper resten av turen går greit! I skrivende stund sitter du forhåpentligvis på flyet til Madrid. Bare så synd at det skulle bli så mye styr for deg for å være sammen med oss noen dager.
Forresten - vi har vel bestemt oss for ikke å gå innom Florida og USA.
God Tur heimatt!

PS: 10. Mars kl 0730 lokal tid. Sms fra Torbjørn:
”På vei til Oslo, Jippi! Adios!"

St. Maarten 9 Mars 2006. Åse Britt.