SPONSORER

nks_logomi_logo

Åse Britts tredje turbrev.

2 uker på rundreise i Marokko har gitt meg så mange inntrykk at jeg trenger noen dager å lufte hjernen etterpå. Særlig fordi vi er vant til å loffe rundt på seilbåt i eget tempo. Men en fantastisk opplevelse har det vært!
Marokko er et annerledes land; vi har kommet til Afrika. Vi har hatt 2 opplevelsesrike og flotte uker, ikke minst takket være Anne Cecilie og Khalid . Enda en gang: Tusen takk til dere to for godt planlagt og utført tur, og for gjestfrihet og tålmodighet når det røyner på! Takk også til Selma (12) som har kjeftet på innpåslitne selgere og overrasket alle med sitt arabiske språk. Og Tarik (9) for kjempekoselig følge for hele familien vår! For oss har det vært godt å se hvor glad Marokkanerne er i barn. Jeg har ikke tallet på hvor mange som har klappet Ragna på hodet eller løftet henne opp for å låne henne. En blond krøllete 4 åring har fått mye oppmerksomhet, av og til for mye. Da vi gjorde vår entrè i Riad D I Orientale i Marrakesh sent på kvelden ble Ragna løftet ned fra pappas skuldre og tatt godt imot av verten. Han bar henne med seg, koste og klemte henne og redde opp en ekstra seng der hun skulle sove på mammas og pappas rom. Da vi hadde puttet henne i seng kom han og sang marokkansk natta sang og ga nattakos. Han ville så gjerne ha et ”god natt” tilbake og knelte ved sengen mens han med bedende øyne på Ragna sa ”please, please” men Ragna var stum som en østers.


Vi fikk også oppleve det marokkanske temperamentet på en restaurant i Essaouira. Vi fant et ledig bord ute på et sted der det satt mange mennesker og spiste. ”Her får vi god mat ” tenkte vi. Vi kikket på menyen, bestilte mat og drikke hos kelneren, og mens vi ventet begynte temperaturen på kjøkkenet å stige. Kelnerne løp opp og ned trappen til kjøkkenet som lå i 2. Etasje, Vi hørte kjefting og skriking. Ifølge Khalid var det uenigheter om hvem av kelnerne som hadde bestilt mat først. Alle gjestene fulgte interessert med på oppstyret, det var flere enn oss som ventet lenge på mat. Plutselig kom en av kjøkkenpersonalet farende ut av døren og forsvant oppover gaten.
Etter ca en times ventetid fikk vi endelig maten vår, som forøvrig smakte utmerket. Det hører også med til historien at han som kom rasende ut av kjøkkenet kom rolig ruslende tilbake før vi forlot restauranten. Om han fortsatt jobber der vet vi ingenting om!
Toalettene i Marokko er en historie for seg. De fleste steder er det et hull i gulvet med en kran med vann ved siden av. Toalettpapir bruker de ikke. Venstre hånden gjør nytten, og litt skylling med vann etterpå. Vi er ikke unormalt kresne på hygiene på slike steder, men da vi stoppet på en bensinstasjon og Ragna måtte følges på toalettet måtte vi snu i døra. Stanken slo mot oss, ikke direkte delikat. Tips - husk å ta med eget toalettpapir når du reiser rundt, og mye kan gjøres i buskene langs veien etter mørkets frembrudd!Medinaen i de Marokkanske byene er stedet du besøker dersom du skal handle. Her får du kjøpt alt fra grønnsaker, krydder og levende høner til marokkanske tøfler, keramikk og ellers alt hva hjertet måtte begjære. Medinaen er den gamle delen av byen med svære murer omkring, her ligger husene tett i tett, med smale gater og smug imellom. I de trange gatene kryr det av mennesker. Noen steder må du brøyte deg frem i mengden. Når det kommer et fullastet esel med tepper eller grønnsaker som skal selges må du presse deg inn til veggen for ikke å bli trampet ned. Sykler og mopeder skaper kaos, og du må hele tiden ha øyne og ører i nakken for ikke å bli tråkket eller kjørt ned. Luktene som slår mot deg kan ofte bli veldig sterke og ropene fra folk som prøver å selge eller prute på varer kan bli ganske intenst. Medinaen er delt opp i forskjellige markeder, avhengig av hvilke varer som selges. Noen har egne boder og godt utvalg av varer, andre sitter på gaten og prøver å selge 2 levende høner og litt grønnsaker. Vi fikk oppleve flere dager med Ramadan før vi avsluttet vår Marokko turne. Ramadan forskyver seg fra år til år og følger måneåret. Den starter når månen er null, og varer i 4 uker. Når moskéene kaller muslimene til bønn før soloppgang er det ingen som har lov å innta verken vått eller tørt før solen har gått ned samme dag. Alt og alle går på lavgir hele dagen. Det sier seg vel selv når varmen ligger på mellom 25 og 35 grader C. Når bønneropene når ut ved solnedgang setter alle seg ned og spiser og drikker, og det fortsetter de med utover natten. Kvinnene har brukt mesteparten av dagen på å forberede kveldens og nattens matorgier. Muslimene gjør dette for å minnes de fattige. For oss turister er det selvfølgelig servering også på dagen. Det var med litt dårlig følelse vi satte oss ned med våre måltider mellom alle de fastende.Marokko har for oss vært en utrolig spennende og fargerik opplevelse. Vi har vært heldige og hatt en guide som selv er marokkaner, dette har nok gjort at vi har sluppet unna problemer med innpåslitne selgere og folk som vil lure oss. Khalid har vist oss noe av det beste av det landet han er så stolt av.


Lanzarote 20 oktober 2005 - Åse Britt.