SPONSORER

nks_logo mi_logo

Søndag 31.07.05

Mölle - Skovshoved (København). Distanse 34Nm. Totalt 379Nm. Sto opp til nydelig vær og kjøpte rundstykker på brygga. Spiste frokost, dusjet, ryddet og handlet før vi la av gårde kl. 11.00 Etter å ha krysset litt frem og tilbake, skjønte vi fort at vi ikke kom til å komme til København denne dagen med mindre vi gikk for motor. Tok derfor ned seilene og tøffet av gårde for motor. Vi hadde 2-3,5Kn strøm og 20-25Kn vind midt i mot. Det gikk med andre ord ganske tregt. Kom oss helt opp mot land på vestsiden av Øresund. Det hjalp litt. Strømmen ga seg også en del etter passering av Helsingør. Var fremme i Skovshoved kl. 19.00 akkurat samtidig med en solid tordenbyge og dertil hørende regnskyll. Gikk i land og kjøpte Italiensk pizza som vi tok med tilbake i båten. Er nemlig tomme for gass og må finne ut av diverse gassopplegg. Fint vær helt frem til 18 tiden da det begynte å skye over. Torden og regnbyger utover kvelden og natten og opp til 30Kn i kastene fra SE.

Lørdag 30.07.05

Anholt - Mölle. Distanse 43Nm. Totalt 345Nm. Gråvær og tåke. Dro fra Anholt ca. 09.00 med kurs for Mölle. Det blåste ESE 5-10Kn. Vi valgte derfor å gå for motor. Det begynte etterhvert å regne. Fint med autopilot. Sto under sprayhooden og holdt øye mens båten styrte selv. Kom til Mölle ca. 16.30 og la oss til med ankerfeste i baugen og hekken inntil brygga. Et par timer etter at vi kom til Mölle blåste det opp skikkelig fra WSW 20-25Kn og alt gråværet blåste vekk. Det ble en flott solnedgang. Pratet med havnesjefen Lennart og hans kone Kristina som drev vaffelhuset på bryggen. Kristina var skikkelig Norgespatriot og var ofte på rideturer i Norge. Mölle var en trivelig havn med flott turterreng utover mot Kullen. Klippen som utgjør østsiden og slutten av Øresund.

Fredag 29.07.05

Anholt - Anholt. Distanse 0Nm. Totalt 302Nm. Sto opp til skiftende skydekke og sol. Frokost i cockpiten. ÅB fikk vasket litt tøy på vaskeriet, før vi gikk bort på havnen og leide sykler. Syklet på nordsiden av øya, mot et sentrum som kun er en liten ansamling av hus på østsiden av høyden. Syklet ut til flyplassen og så ut ørkenveien. Gikk tur ut i ørkenen og så både hare og rådyr. Vegetasjonen her ligner på et norsk fjelllandskap i 800-1000 moh. Lunch ble det også i ørkenen før vi gikk og syklet tilbake til sentrum og kjøpte is. Var tilbake i havna 16.30. Den planlagte badeturen ble effektivt stoppet av en skikkelig tordenbyge. Alle jentene fikk seg en dusj i stedet. LF lagde restemiddag og ryddet. Været begynte fint, men i 14.00 tiden dreide SE vinden mot NE og det tyknet til. Etter bygene ble det litt lettere mot kvelden.

Torsdag 28.07.05

Glommen - Anholt. Distanse 34Nm. Totalt 302Nm. Opp kl. 8.00 Frokost og dusj i land. Pakket sammen og la ut kl. 09.20 Satte fullt storseil og ny kryssfokk. Det blåste litt lite med noe gammel sjø til å begynne med, men kom seg fort. Siden det blåste SE 7-15Kn valgte vi å gå til Anholt. Det ble en flott seilas i bidevind 45°-80° fra babord. Vi gjorde mellom 5 og 7 Kn hele veien. Fremme på Anholt ca. 15.30 Vel i havn lagde vi deilig spaghetti middag og gikk så en tur opp til Radarstasjonen. Is i havna etter turen og ungene i seng. Vi voksne satt og holdt på med vårt. Lese, kikke på værfax og navtex. Dagen begynte med lettskyet pent vær som tyknet til etterhvert. Noen regndråper og litt yr.

Onsdag 27.07.05

Glommen - Glommen. Distanse 0Nm. Totalt 268Nm. Alle var litt lei av mye vind og gråvær, derfor ble det en turdag i stedet for seiling. Rett syd for Glommen ligger fyret Morups tånge på en flott odde med vidt utsyn. Området er også naturreservat med et yrende fugleliv og flott flora. Fyret er nevnt allerede på 1500 tallet i Nederlandske farvannsbeskrivelser, og dagens fyr er fra midten av 1800 tallet. Var ute ved fyret i flere timer - mye å se på. På vei tilbake handlet vi blandt annet på fiskemottaket. Lagde stekt helleflyndre med nypoteter, agurksalat og Smøgensaus. Etter middag fikk LF montert ny dekksblokk og mastefot blokker som Gunn Tove hadde tatt med for oss fra Oslo. Nå mangler bare opp og nedhal før vi kan seil Gennakeren med bom. Været var forholdsvis grått med gløtt av sol stadig vekk. Særlig mot kvelden. SW 15-20Kn løyet og dreide mot WNW 8Kn utover kvelden.

Tirsdag 26.07.05

Varberg - Glommen. Distanse 13Nm. Totalt 268Nm. Frokost inne i båten, og dusj på land. Fulgte Gunn Tove til toget og vinket farvel. Hyggelig samvær var slutt og Ragna var litt lei seg. Handlet litt forskjellig i byen, og tilbake i båten fikk vi satt opp den nye kryssfokken på forstagsprofilen. Heiste storseil i brygga - med 2 rev - før vi la av gårde. Ute av innseilingen rullet vi ut kryssfokken og den sto alldeles nydelig. Teorien om at kryssfokken kunne rulles ganske mye inn uten å miste formen holdt stikk. Dagen begynte med SW vind 20-25Kn, dreide siden mot W og så NW utover kvelden. Gråvær, men oppklarning mot kvelden og vakker solnedgang.

Mandag 25.07.05

Varberg - Varberg. Distanse 0Nm Totalt 255Nm. Litt lettere vær, mindre vind men kjølig. Dusj i land og frokost. Gikk tur på bryggene og kjøpte skikkelig usunn lunch på gatekjøkken. Da kom regnet og vi gikk på universitetets café Campus like ved bryggen. Café latte, is og kake. Fikk oppdatert hjemmesider og lest mail. Caféen hadde trådløst gratis internett. Siden været ikke var så mye å skryte av ble det minigolf, og Ragna overrasket med "Hole in One". Etter deilig kyllingwok i båten, sto golfspesialist Gunn Tove for premieutdelingen. Vi så finværet mot NW hele dagen, men hos oss var det overskyet og tidvis regn. SW vind som dreide mot NW i løpet av kvelden 5-10Kn.

Søndag 24.07.05

Gottskär - Varberg. Distanse 25Nm. Totalt 255Nm. Sto opp til overskyet vær med opphold. Spiste frokost inne. Litt kaldt i dag. I går betalte vi havneavgift på kr. 130,- Dette inkluderte Dusj, landstrøm og vask og tørk av klær. Definitivt den mest sympatiske havneavgiften hittil. Når havnen i tillegg er usedvanlig trivelig, har et aktivt jolleseilingsmiljø og trivelige mennesker som tilbyr seg å kjøre oss til bensinstasjonen 3 km. unna for å kjøpe gass - ja, da må man jo bare bli blid. Vi spiste is og bunkret diesel og vann før vi la ut Kungsbacka fjorden i retning Varberg. Motorseilte hele veien i spiss vind og mye rotesjø. Var fremme 17:30 og fant oss en fin plass på fiskermoloen. Gikk en tur på festningen. Ungene var henrykt over alle kaninene. Spiste middag på Brasseriet. Restauranten lå i det gamle varmbadet fra 1800 tallet. Veldig flott sted. Gunn Tove spanderte og vi takker. Gikk til sengs rett etter 00:00 etter å ha lastet ned værfax og navtex. Grått vær uten regn hele dagen med vind på 20 - 25 kn. fra vestsydvest.

Lørdag 23.07.05

GKSS Långedrag - Gottskär. Distanse 30Nm. Totalt 230Nm. Med besøk av Gunn Tove og mannskap på 6 ombord, dro vi fra Långedrag i 14 tiden. Etter å ha ordnet diverse dusjing, spist frokost og satt overflødig utstyr i bilen til Gunn Tove, satte vi seil og gjorde god fart sydover - 7,5 til 8,5 kn. Måtte reve litt da vi kom ut av skjærgården. Vi hadde satt oss fore å seile til Varberg, men ved Nidingen fyr ble det litt mye vind og sjø for enkelte. Satte derfor kursen mot en liten havn et stykke inn i Kungsbacka fjorden med navn Gottskär. Veldig hyggelig liten havn med havnevakt som anviste plass å ligge. Lagde deilig Taco middag og koste oss. Det blåste friskt hele dagen. 20 - 25 kn. fra nordvest. Overskyet med gløtt av sol og blå himmel innimellom. Regnbyger på kvelden.

Fredag 22.07.05

Lyr - GKSS Långedrag. Distanse 30Nm. Totalt 200Nm. Sto opp i flott vær. Morgenbad og deretter frokost i cockpiten. Ungene lekte i land. Vi sa hadet og vinket farvel til familien Mørkved Hustad i 12 tiden og seilte sydover mot Göteborg. Flott innaskjærs seilas gjennom bl. annet Marstrand sundet med fullt storseil og spridd genua. Gjorde mellom 6,5 og 7,5 knop. Det ble litt surr i Långedrag for å finne en plass å ligge. Det er ikke lett å beregne bredden på båten i forhold til pålene som står i havnen der. Særlig ikke når det blåser godt og avdriften er stor. Fant en plass til slutt, og spiste middag på restauranten i havnen. Fikk handlet på butikken og tilbake fikk vi skyss med Gunn Tove som akkurat hadde rukket frem til Långedrag. Det ble litt ordning i båten og et glass vin og prating på kvelden før vi la oss. Det blåste nordavind hele 15 - 20 kn. Skyene tyknet til i løpet av dagen og det gikk en god del regnbyger.

Torsdag 21.07.05

Lyr - Lyr. Distanse 0Nm. Totalt 170Nm. Det regnet da vi sto opp, men LF tok morgenbad i regnet. Med vind fra øst klarnet det også opp fra øst. Rar kombinasjon. Det ble en flott dag og vi valgte å bli liggende på Lyr. Ungene holdt på i jollene og på land og det ble mye bading. Alle koste seg. Sondre ble heist opp i mastetoppen på Hurra! og festet en blokk for opphal av SSB antennen. Vi lagde enkel middag i hver vår båt. Denne natten måtte Ingrid overnatte hos Vilde. De voksne hadde nok en hyggelig kveld i cockpiten. Det blåste øst til nordøst hele dagen ca 10 kn. og det var fint vær med noen skydotter av og til. En regnskur ved middagstid forsvant ut i havet og det ble fint igjen etterpå.

Onsdag 20.07.05

Käringön - Lyr. Distanse 8Nm. Totalt 170Nm. Det ble ikke mye søvn på oss sist natt så vi var litt groggy. Etter en enkel frokost seilte vi den korte turen til Lyr hvor vi la oss til på sydvestsiden innenfor Smögholmarna. Var fremme i 13 tiden. Flott naturhavn. Vilde, Sondre, Kristin og Erik kom etter i 15 tiden. Ingrid hadde gledet seg veldig og gjensynsgleden var stor da de kom inn sundet. Det ble grilling på svabergene. Etter at ungene hadde lagt seg ble det hyggelig prat i cockpiten. Vilde måtte selvfølgelig overnatte hos Ingrid. Det blåste godt fra vestsydvest hele dagen. Ganske mye sol og blå himmel, men en skyfront ute i Skagerak ga oss overskyet vær rett før vi la oss.

Tirsdag 19.07.05

Dannemark - Käringön. Distanse 30Nm. Totalt 162Nm. Sto opp til gråvær og regn, men tok morgenbad allikevel. Gikk for motor indre led mens vi spiste frokost. Gjennom Sotekanalen, forbi Smøgen, Lysekil og Gullholmen. Regn og vind fra sydvest. Fint med Biminitopp også i regnvær. Gikk til Käringön der vi hadde håpet på en plass i gjestehavna. Det var fullt så vi la oss på svai. Vinden økte på til stiv kuling 25-30 kn og ankerfestet slapp. Etter litt om og men fikk vi lagt oss et litt annet sted med grunnere vann og mere tamp ute på ankeret. Det holdt, men vi fant ikke helt roen og bestemte oss for å ha ankervakt. Fikk laget oss en deilig fiskebolle middag med nypoteter innimellom alt styret, og avtalt per tekstmelding hvor vi skulle møte Vilde og familien i morgen. LF satt vakt til kl. 02.00 det blåste fortsatt like kraftig og ÅB overtok vakten. I 5.30 tiden løyet det noe og begge fikk sove litt. Regnet ga seg heldigvis før kvelden kom.

Mandag 18.07.05

Hamburgsund - Dannemark. Distanse 5Nm. Totalt 132Nm. Frokost i cockpiten, dusj på land, rydding, småfiksing og jobbing med nettsider. Tur på land med handling, isspising, sjekking av mail, opplasting av nettsider etc. Dro fra Hamburgsund i 16 tiden og tøffet sydover. Da vi så den flotte sandstranden på Dannemark måtte vi bare legge oss der. LF tok med ungene inn på stranden mens ÅB lagde mat ombord. Deilig Lasagne med salat og varm baguette. Etter at ungene hadde lagt seg satt vi i cockpiten og nøt atmosfæren med prating, latter, visesang og gitarspill fra alle de 30 båtene som lå på svai i bukta. Flott sommervær hele dagen med nesten skyfri himmel der vi var, men vi så bygene bygge seg opp over land. Det lå også en front ute i Skagerak hele dagen. Vestlig vind ca 10 kn.

Søndag 17.07.05

Sundet mellom Otterön og Stora Klövskär utenfor Grebbestad - Hamburgsund. Distanse 10Nm. Totalt 127Nm. Tross kjølig og overskyet vær overrasket Bergersen med morgenbad. Frokost i cockpiten. Blåste opp "Hurramegrundt" satte på motor å fikk satt mannskapet i land. Krabbefisking og bading var populært. Deilig sol ble det også. Guri og Ingrid fikk endelig prøvd jolla alene. Utrolig hvor fort den går med to lette jenter oppi. Seilte til Hamburgsund utover ettermiddagen. Deilig middag i kveldssol, og is til dessert på land. Dagen startet med overskyet vær og nordøstlig vind. Klarnet godt opp utover dagen og vinden dreide på vest. 10-15 kn.

Lørdag 16.07.05

Bukta mellom Öddö og Daftö syd for Strömstad - Sundet mellom Otterön og Stora Klövskär utenfor Grebbestad. Distanse 20Nm. Totalt 117Nm. Morgenbad i 21° vann. Gikk sakte innaskjærsleden sydover mens vi spiste frokost. Grunt vann og lave broer og luftspenn, men det gikk. Heiste seil da vi kom ut i ytre led, og hadde flott seilas sydover gjennom Havstensund og forbi Gula Humpen. La oss til på svai ved Stora Klövskär i regnbyger. Resten av dagen ble typisk innedag. Guri og Ingrid strikket på strikkeliser fra Tante Kirsten og folkemuseet. Deilig middag med kjøttkaker, nypoteter og surkål. Dagen startet bra med lettskyet pent vær og vind fra nordvest. Det dro seg til med byger etterhvert og kraftigere vind som utover natten dreide mot nord til nordøst. Var litt spent på ankerfestet, men det holdt fint.

Fredag 15.07.05

Bukta mellom Öddö og Daftö syd for Strömstad - Strømstad og tilbake. Distanse 5Nm. Totalt 97Nm. Sov lenge i dag, og sto ganske sent opp. Satt ombord i båten til Pappa og pratet. Ungene lekte innendørs i Hurra! Alle dro inn til Strømstad i 15 tiden. Vi gikk på konditori og fikk handlet. Sa hadet til Lotte og Pappa som satte nesen mot Rosundet på Kirkøy. På kvelden fikk jeg sving på SSB radioen og fikk satt opp macen slik at jeg får lastet ned Navtex og Værfaxer. Været var som sagt ikke mye å skryte av. Typisk innevær - grått med regnbyger innimellom. Sydvestlig vind 10-20 kn. Litt lettere skydekke utover kvelden.

Torsdag 14.07.05

Brøtsø - Bukta mellom Öddö og Daftö syd for Strömstad. Distanse 31Nm. Totalt 92Nm. Spiste en rask frokost og fikk låne dusj hos Monica. Fikk også låne bredbåndslinje for mail og webside oppdatering. Spiste lunsj på brygga og dro avgårde kl.14.00. Gikk for motor ut til Krugehavn der vi fikk gjort dagens gode gjerning med å trekke en seilbåt med motorstopp av grunn og inn til gjestehavna. Fikk sagt hadet til Geir, før vi heiste seil og satte kursen rett nord for Torbkørnskjær. Seilte kun med litt revet genua, men gjorde allikevel 7,5 - 8,5 kn. Deilig å kunne seile etter å ha fått stablet på plass alt paragaset. Ankom ankerplassen 18.30 og møtte Pappa og Lotte. Deilig spaghetti middag ble inntatt. Dagen startet med pent sommervær og vind fra vest. Meieskyer indikerte at noe ville komme og innen vi nådde Strømstad skjærgården var det overskyet. Noen regndråper av og til. Ganske kraftig vind 20-25 kn. fra sydvest. Litt lettere skydekke på kvelden.

Onsdag 13.07.05

Sandø - Brøtsø. Distanse 5Nm. Totalt 61Nm. Våknet opp på Sandø og tok morgenbad. Gårdsdagens kraftige vind hadde senket temperaturen i vannet til 16°C. For to dager siden var den 20°. Bunkret i Krugehavn og dro på besøk til Monica, Maria og Simen på Brøtsø. Dagen gikk med til bading, istur til Sandøsund med Geir og hyggelig middag i "Vaktbua". Dagen startet med vestavind som snudde på syd for så å gå tilbake til nordvest. 10-15 kn. Sol og varmere. Kun noen lette slørskyer av og til.

Tirsdag 12.07.05

Son - Sandø i Tjøme skjærgården. Distanse 29Nm. Totalt 56Nm. Våknet opp i Son og gikk i banken med penger for bilen. Handlet til frokost, spiste og fikk vasket dekket før vi kastet loss og la kursen mot Tjøme. Traff Geir på tur i ny båt og la oss sammen på svai ved stranden på Sandø. Fikk en prøvetur i det nye vidunderet. Geir Spiste middag ombord. Fikk fortsatt med rydding etter besøket. Fornøyd med å ha fått ryddet plass til å jobbe på kartbordet. Solgangsbrisen startet uvanlig tidlig og ble ganske kraftig i løpet av dagen. Opptil 25-28 kn. i kastene. Kjøligere vær med havtåke utover kvelden.

Mandag 11.07.05

Son - Son. Distanse 0Nm. Totalt 27Nm. Fikk Aftenposten og rundstykker over ripa i Son gjestehavn. Forflyttet til Normar brygga for å få motorservice. Dagen gikk med til dette. ÅB og ungene var på land og i vann sammen med venner. Valgte å bli i Son over natten for å få tid til rydding i båten. Fantastisk vær med sol fra skyfri himmel og kun en lett bris fra syd. 25-30°C

Søndag 10.07.05

Paddehavet - Son. Distanse 27Nm. Totalt 27Nm. Etter mye og intens pakking og rydding hjemme kom vi oss endelig avgårde kl. 17.00 En god blanding av familie, venner og naboer vinket farvel på brygga, og flere ventet ute i fjorden. Kom til Son kl. 22.10 og traff venner der også. Dagen startet med lettskyet vær som klarnet opp etterhvert. Nordvestlig vind 6-10 kn. 25-30°C